dinsdag 29 augustus 2023

Dag 7: Karstgebergte Tsingy de Bemaraha - UNESCO Werelderfgoed.

Natuurreservaat Tsingy de Bemaraha.

Draai jij je hand niet om voor een stevige wandel-klim tocht? Dan is het natuurreservaat Tsingy de Bemaraha een waar eldorado. Het park is alleen te bereiken van juni t/m november via een avontuurlijke weg. Er zijn twee wandelingen mogelijk om het natuurpark te bezoeken. Een redelijk zware wandeling voor de durvers. Een minder zware voor personen die het wat minder lastig willen maken en het veiliger willen houden. Voor een unieke ervaring en ook voor de meest zware zijn we met 3 personen: Kirindy de reisleidster, Ivan haar partner en mezelf als senior. Met drieën onder de begeleiding van een natuurgids vertrekken we aan de lodge om 07:00 uur. Het is nog een rit van 18 km, maar over een zandweg, hier en daar onderbroken door een wadi. 
Wegen in Madagascar in het westen rond Bekopaka
Om 08:30 zijn we klaar op het vertrekpunt. Voor veiligheidsreden krijgen we een klimgordel als veiligheidssysteem aangemeten. Dat dit geen overbodige luxe is, zal later blijken.
Voorzien van een veiligheid is deze senior klaar voor de wandeling door de Tsingy.
Na een uur komen we toe aan het startpunt van de wandeling. We worden aangegespt in een soort veiligheidsharnas, voorzien met musketonhaken om ons te beveiligen bij moeilijke doorgangen. Het nationale park Tsingy de Bemahara is wereldwijd bekend vanwege het geërodeerde karstlandschap en kalksteenhooglanden en staat sinds 1990 terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het park dankt haar naam aan de karstmassieven, die door de Malagassiërs 'tsingys' genoemd worden. De naam Tsingy is gegeven door de lokale bevolking en betekent letterlijk "op je tenen lopen". 
Tsingy de Bemaraha.
Een tsingy is een woud van vlijmscherpe rotspunten, een natuurlijk reusachtig spijkerbed. Het werd gevormd door de oceaan die miljoenen slakkenhuisjes op een hoop gooide en zo kalksteen vormde. Deze kalksteen werd boven de zeespiegel gestuwd en water en wind deden de rest. Erg opmerkelijk en uniek in de wereld. Tussen de karstpieken en kalksteennaalden vind je tropische wouden, mangrovebossen en verschillende meren. Dit bijzondere ecosysteem vormt het leefgebied van veel verschillende endemische planten en dieren. 
Kariny
Ivan
Het is een schitterende en uitdagende wandeling naar verschillende uitzichtpunten. Niet voor watjes!
Vasthaken met de musketonhaken bij een iets moeilijkere passage. Foto: Kariny
Op een van de uitzichtplatforms.

Kariny, Ivan en jef
Over de loopbrug bij een passage. Foto genomen door de lokale gids.
De hangbrug die moet worden overgestoken is een van de hoogtepunten.
Foto genomen door de lokale gids.
Kariny, Ivan en Jef op een uitzichtpunt/platform.
Na een tocht van 6 uur, onder een stralende zon, zijn we om 14.15 uur terug aan ons startpunt. Nog een rit van 1 uur en 10 min over een afstand van 18 km zijn we terug aan de lodge.
Op de terugweg.
Op de terugweg na de wandeling.
Hier door een wadi.
Route van Bekopaka (Soleil des Tsingy) naar Tsingy de Bemaraha. Enkel 18 km.
Logies.
We logeren voor de 2de nacht in Soleil des Tsingy   
Specifieke fotoreportage van deze schitterende uitdagende tocht: Tsingy de Bemaraha foto's. 
Opmerking: mits een normale conditie kan dit ook voor een senior van +80.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten